C.V.

 CURRICULUMS PROFESIONALES 2023 




 RHEA VOLIJ 


ARGENTINA

Es bailarina, coreógrafa, docente y directora. Se formó en danza contemporánea y
clásica con prestigiosas maestras en Argentina y Francia, donde estudió  butoh cinco años con Sumako Koseki . Tomó seminarios de butoh con Carlota Ikeda, Magy Ganiko, Hisako Horikawa, Tadashi Endo, Minako Seki, Ko Murobushi, Akira Kasai, Yumiko Kaseki, Makiko Tominaga, etc. Tuvo maestras de danza como Renate Schotelius, Luis Baldassarre, Nora Codina, Catherine Diverrés, etc. Es profesora de Expresión corporal. Unió su formación con las artes marciales (kung-fu y tai-chi) y la técnica de Fedora Aberasturi . Estudia filosofía en la U.B.A y con Tomás Abraham, Silvio  Maresca, Lamberto Arévalo. Ha presentado las siguientes obras como coréografa/intérprete: La trampa del paraíso perdido, Amaralaniñafuego, HablaCasandra, La Huella de la Espuma, Latitud,  Resplandece,sangre, Flor de Arena, Bolero Inmóvil, Contrastes para una Bailarina y dos Músicos y dirigido numerosas piezas grupales de danza como Horda, Muerde inframundo, Elefantes, Excepto los muertos, Breve deslizamiento, Talek, etc. Ha dirigido a Isabel Beteta en México; la CíaTrampaalojo (Córdoba): en Bs. As. a La Brizna, Himenóptera, Cía. Esteparia. Colaboró con Cristina Banegas y con Pompeyo Audivert en  las puestas de  El país de las brujas, La señora Macbeth, Medea, Antígona Vélez. Fue intérprete bajo la dirección de Sumako Koseki , Máximo Salas y Majo Goldín.  Sus obras se han presentado en Festivales y funciones en Argentina, Uruguay, Brasil, México, Ecuador, Chile, USA, Francia, Alemania, Italia, España y Japón. Ha recibido el apoyo de PRODANZA, FNA Y Fondo Metropolitano. Ha sido docente en la UNSM, UNLP y el UNA, donde también ha dirigido al GEAM como directora invitada (2012/13/16/17). Participa en películas como protagonista de Todo se calma, mediometraje de V.Scaro y como bailarina y coreógrafa en  Cadáver exquisito,  largometraje de Lucía Vasallo. Participa de varias publicaciones en Segunda, DCO, Notaciones abisales, etc. Es parte del Bíos poético, diplomado en línea. Su trabajo teórico indaga en  el encuentro entre el butoh y las filosofías de la inmanencia occidentales.  Su obra Habla Casandra es parte del Catálogo de danza  con las 10 obras más relevantes en estos últimos 10 años.



És ballarina, coreògrafa, docent i directora. Es va formar en dansa contemporània i
clàssica amb prestigioses mestres a l'Argentina i França, on va estudiar butoh cinc anys amb Sumako Koseki . Va prendre seminaris de butoh amb Carlota Ikeda, Magy Ganiko, Hisako Horikawa, Tadashi Endo, Minako Seki, Ko Murobushi, Akira Kasai, Yumiko Kaseki, Makiko Tominaga, etc. Va tenir mestres de dansa com Renate Schotelius, Luis Baldassarre, Nora Codina, Catherine Diverrés, etc. És professora d'Expressió corporal. Va unir la seva formació amb les arts marcials (kung-fu i tai-chi) i la tècnica de Fedora Aberasturi . Estudia filosofia en l'O.B.A i amb Tomás Abraham, Silvio Maresca, Lamberto Arévalo. Ha presentat les següents obres com coréografa/intèrpret: El parany del paradís perdut, Amaralaniñafuego, Habla Casandra, La Petjada de l'Escuma, Latitud, Resplendeix,sang, Flor de Sorra, Bolero Immòbil, Contrastos per a una Ballarina i dos Músics i dirigit nombroses peces grupals de dansa com a Horda, Mossega inframon, Elefants, Excepte els morts, Breu lliscament, Talek, etc. Ha dirigit a Isabel Beteta a Mèxic; la CíaTrampaalojo (Còrdova): en Bs. As. al Bri, Himenóptera, Cia.. Estepària. Va col·laborar amb Cristina Banegas i amb Pompeu Audivert en les posades del país de les bruixes, La senyora Macbeth, Medea, Antígona Vélez. Va ser intèrpret sota la direcció de Sumako Koseki , Màxim Salas i Maco Goldín. Les seves obres s'han presentat en Festivals i funcions a l'Argentina, l'Uruguai, el Brasil, Mèxic, l'Equador, Xile, USA, França, Alemanya, Itàlia, Espanya i el Japó. Ha rebut el suport de PRODANSA, FNA I Fons Metropolità. Ha estat docent en la UNSM, UNLP i l'UNA, on també ha dirigit al GEAM com a directora convidada (2012/13/16/17). Participa en pel·lícules com a protagonista de Tot es calma, mediometraje de V. Scaro i com a ballarina i coreògrafa en Cadàver exquisit, llargmetratge de Lucía Vasallo. Participa de diverses publicacions en Segona, DCO, Notacions abissals, etc. És part del Bíos poètic, diplomat en línia. El seu treball teòric indaga en la trobada entre el butoh i les filosofies de la immanència occidentals. La seva obra Parla Casandra és part del Catàleg de dansa amb les 10 obres més rellevants en aquests últims 10 anys.


SHAHAR DOR

ISRAEL

www.shahardor.com

Artista y director multidisciplinar.

Durante las últimas tres décadas Shahar ha estado creando, actuando, enseñando y colaborando con numerosos artistas de todo el mundo.
A lo largo de los años, ha desarrollado un lenguaje artístico único cuyo punto de partida es el cuerpo y la materia como escenario de acción. Entrelaza las artes escénicas con las artes plásticas, el vídeo y las artes sonoras.

Sus obras tienen una estética cruda, masiva y expuesta, y abordan las conexiones entre el arte, la vida y la ceremonia.
Shahar es uno de los pilares en el arte de performance site-specific en Israel y Europa, se le considera un pionero cultural en este campo.

A lo largo de los años, un grupo de estudiantes, profesores y creadores se ha reunido en torno a él, sosteniendo y promoviendo su trabajo en todo el mundo.
Como pedagogo es conocido por su enfoque autodidáctico. A lo largo de 3 décadas de enseñanza, ha desarrollado su práctica y filosofía, de movimiento, improvisación y arte vivo multidisciplinar, dirigiendo numerosos talleres, formando programas y escuelas de estudios avanzados en todo el mundo.



(CA) Shahar Dor és un artista i director multidisciplinari. Durant les últimes tres dècades Shahar ha estat creant, actuant, ensenyant i col·laborant amb nombrosos artistes de tot el món. Al llarg dels anys, ha desenvolupat un llenguatge artístic únic el punt de partida del qual és el cos i la matèria com a escenari d'acció. Entrellaça les arts escèniques amb les arts plàstiques, el vídeo i les arts sonores. Les seves obres tenen una estètica crua, massiva i exposada, i aborden les connexions entre l'art, la vida i la cerimònia. 
Shahar és un dels pilars en l'art de performance site-specific a Israel i Europa, se'l considera un pioner cultural en aquest camp. Al llarg dels anys, un grup d'estudiants, professors i creadors s'han reunit entorn d'ell, sostenint i promovent el seu treball a tot el món. 
Com a pedagog és conegut pel seu enfocament autodidàctic. Al llarg de 3 dècades d'ensenyament, ha desenvolupat la seva pràctica i filosofia, de moviment, improvisació i art viu multidisciplinari, dirigint nombrosos tallers, formant programes i escoles d'estudis avançats a tot el món.

 

(EN) Shahar Dor is a multidisciplinary performance artist and director. For the past three decades Shahar has been creating, performing, teaching, and collaborating with numerous artists around the world. Over the years, he has developed a unique artistic language whose starting point is body and material as an-arena of action. It interweaves the performing arts with the plastic arts, video, and sound arts. His works have a raw, massive, and exposed aesthetic and they deal with the connections between art, life, and ceremony.
Shahar is one of the pillars of artistic endeavor in the field of site-specific performance art in Israel and Europe and is considered a cultural pioneer in the field. Over the years, a group of students, teachers and creators has gathered around him, sustaining, and promoting the work around the world.
As a pedagogue he is known for his autodidactic approach. Through 3 decades of teaching, he developed his practice and philosophy, of movement, improvisation and multidisciplinary live art, leading numerous workshops, forming programs and advanced study schools around the world.




 PAULA DRENKARD 

ARGENTINA

Es actriz, performer y directora de teatro-danza de Argentina; habiéndose formado con maestrxs locales, nacionales e internacionales en actuación, contact improvisación, danza contemporánea, performance.
Es Master en Comunicación y Educación por la Universidad Autónoma de Barcelona.
Licenciada en Comunicación Social y Psicóloga por la UNR. Profesora Certificada del Método Feldenkrais por el Instituto Feldenkrais de España. 
Trabajó para organismos internacionales dirigiendo Proyectos Educativos y Culturales (UE, ONU, Coop. Española, Coop. Luxemburguesa).
Creó el Proyecto Educativo-Cultural Caravana Teatro en Cabo Verde-África (2013-2016), desarrollándose también en Argentina (2017-2019) y la Compañía Experimental “Al Margen” (performance y cruces de lenguajes artísticos), en Nicaragua-Cuba (2001-2005). Es Profesora e Investigadora de la Facultad de Ciencia Política de la UNR donde desarrolló un área que investiga en torno a las corporalidades y las identidades desde el año 2005: la cátedra “Culturas, cuerpos e identidades” y el Grupo de Estudio “Poscolonialidad, cuerpo y prácticas artísticas”.
Es miembro del Comité Académico y docente de la Especialización en Gestión Cultural de la UNR y de la Diplomatura en Antropología de y desde el cuerpo de la UNR y UBA.
Imparte seminarios y workshops en espacios relacionados con el arte y artivismos, la educación, la cultura y lo social en Argentina, Paraguay, Nicaragua, El Salvador, México, Cuba, Cabo Verde, España.
Investiga y crea en torno a las corporalidades, las artes performáticas, las identidades y los entornos (en líneas ecosomáticas y ecofeministas).
Dirige y actúa en teatro, teatro-danza y en experiencias performáticas.


És actriu, performer i directora de teatre-dansa de l'Argentina; havent-se format amb maestrxs locals, nacionals i internacionals en actuació, contact improvisació, dansa contemporània, performance. És Màster en Comunicació i Educació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Llicenciada en Comunicació Social i Psicòloga per la UNR. Professora Certificada del Mètode Feldenkrais per l'Institut Feldenkrais d'Espanya. Va treballar per a organismes internacionals dirigint Projectes Educatius i Culturals (UE, ONU, Coop. Espanyola, Coop. Luxemburguesa). Va crear el Projecte Educatiu-Cultural Caravana Teatre a Cap Verd-Àfrica (2013-2016), desenvolupant-se també a l'Argentina (2017-2019) i la Companyia Experimental “Al Marge” (performance i creus de llenguatges artístics), a Nicaragua-Cuba (2001-2005). És Professora i Investigadora de la Facultat de Ciència Política de la UNR on va desenvolupar una àrea que investiga entorn de les corporalitats i les identitats des de l'any 2005: la càtedra “Cultures, cossos i identitats” i el Grup d'Estudi “Poscolonialidad, cos i pràctiques artístiques”. És membre del Comitè Acadèmic i docent de l'Especialització en Gestió Cultural de la UNR i de la Diplomatura en Antropologia d'i des del cos de la UNR i UBA. Imparteix seminaris i workshops en espais relacionats amb l'art i *artivismos, l'educació, la cultura i el social a l'Argentina, Paraguai, Nicaragua, El Salvador, Mèxic, Cuba, Cap Verd, Espanya. Investiga i crea entorn de les corporalitats, les arts performatives, les identitats i els entorns (en línies ecosomáticas i ecofeministas). Dirigeix i actua en teatre, teatre-dansa i en experiències performatives.



 LORNA LAWRIE 



FRANCIA

Artista  y Directora escénica

Licenciada en Teatro de la Universidad Nacional
 de Córdoba, se forma paralelamente en Danza Clásica y Contemporánea desde temprana edad; en instituciones oficiales y con maestros particulares en Córdoba y Buenos Aires. Formo parte de compañías independientes y oficiales (Cía. Los de al lado : subsidiada por el Instituto Nacional de teatro, La Fundación Antorchas y el Fondo Nacional de las Artes/ Taller de Danza Contemporánea del Teatro San Martín, y Taller de la Universidad, en Córdoba, etc)

Descubre la Danza Butoh en 1997, con Rhea Volij, y luego pasa a formar parte de la compañía “La Brizna », bajo la dirección de esta maestra.

En 2003 recibe el premio a la calidad artística, otorgado por el Instituto Nac. De Teatro con El soñador soñado, unipersonal multimedia, dirigido por Gonzalo Biffarella. Participa en obras grupales como « Talek », y diversos duos, -como coreógrafa et intérprete-presentándose en diversos festivales de Danza Butoh. En 2006 participa bajo la dirección de Tadashi Endo en Paradox Festival, Helgoland, Alemania. En Francia dicta el entrenamiento en Danza Butoh para « Ukiyo Workshop », dirigido por Stephan Cheynis.

Posteriormente en Japon, se perfecciona con Yoshito Ohno (Kazuo Ohno studio) además de participar en clases y workshops con Ishi Mitsutaka, Yukio Waguri y otros maestros . Instalada desde 2007 en Paris, dicta clases regulares de Butoh y dirige seminarios en Alemania, España, Bélgica y Argentina.

En Francia colabora en los talleres dirigidos por Stèpane Cheynis de la Cie Ophrenie Thèâtre y trabaja con León Cats Baril en la Compañía Incarnat. En 2009 realiza un Master de Posgrado en el Departamento de Danza de la Universidad Paris VIII y crea el ciclo BUTOH OUVERT, un espacio de reflexión y creación para los artistas relacionados al Butoh en Paris y Europa. En 2010 forma la Compañía Seuil con el compositor Michel TiTin Schnaider, con quien trabaja en la creación y presentación de diversas obras; en el Festival de butoh de Paris en, festival Barcelona en Butoh, Festival internacional del Movimiento (Venezuela 2012), Jornadas europeas del Patrimonio, Nuit Blanche de Paris,etc. 

Actualmente instalada en el sur de Francia continua su trabajo entre la creación coreográfica y los talleres de exploración .Tiene a su cargo la dirección artística del grupo de Butoh Tacuabé, que se produce regularmente en Paris, continua su labor creando de la Compañía Empreinte en Mouvement, plataforma de intercambios artísticos en la región, marco en el que sigue creando piezas de danza y dirigiendo laboratorios de investigación en Danza Butoh.


Llicenciada en Teatre de la Universitat Nacional
 de Còrdova, es forma paral·lelament en Dansa Clàssica i Contemporània des de primerenca edat; en institucions oficials i amb mestres particulars a Còrdova i Buenos Aires. Formo part de companyies independents i oficials (Cia.. Els del costat : subsidiada per l'Institut Nacional de teatre, La Fundació Torxes i el Fons Nacional de les Arts/ Taller de Dansa Contemporània del Teatre Sant Martí, i Taller de la Universitat, a Còrdova, etc)
Descobreix la Dansa Butoh en 1997, amb Rhea Volij, i després passa a formar part de la companyia “El Bri », sota la direcció d'aquesta mestra.
En 2003 rep el premi a la qualitat artística, atorgat per l'Institut Nac. De Teatre amb El somiador somiat, unipersonal multimèdia, dirigit per Gonzalo Biffarella. Participa en obres grupals com «Talek », i diversos duos, -com a coreògrafa et intèrpret-presentant-se en diversos festivals de Dansa Butoh. En 2006 participa sota la direcció de Tadashi Endo en Paradox Festival, Helgoland, Alemanya. A França dicta l'entrenament en Dansa Butoh per a «Ukiyo Workshop », dirigit per Stephan Cheynis.
Posteriorment en Japon, es perfecciona amb Yoshito Ohno (Kazuo Ohno studio) a més de participar en classes i workshops amb Ishi Mitsutaka, Yukio Waguri i altres mestres . Instal·lada des de 2007 en Paris, dicta classes regulars de Butoh i dirigeix seminaris a Alemanya, Espanya, Bèlgica i l'Argentina.
A França col·labora en els tallers dirigits per Stèpane Cheynis de la Cie Ophrenie Thèâtre i treballa a la Companyia Incarnat. En 2009 realitza un Màster de Postgrau en el Departament de Dansa de la Universitat Paris VIII i crea el cicle BUTOH OUVERT, un espai de reflexió i creació per als artistes relacionats al Butoh en Paris i Europa. En 2010 forma la Companyia Seuil amb el compositor Michel TiTin Schnaider, amb qui treballa en la creació i presentació de diverses obres; en el Festival de butoh de Paris en, festival Barcelona en butoh, Festival internacional del Moviment (Veneçuela 2012), Jornades europees del Patrimoni, Nuit Blanche de Paris,etc. Actualment instal·lada en el sud de França contínua el seu treball entre la creació coreogràfica i els tallers d'exploració .

Té al seu càrrec la direcció artística del grup de Butoh Tacuabé, que es produeix regularment en Paris, contínua la seva labor creant de la Companyia Empreinte en Mouvement, plataforma d'intercanvis artístics a la regió, marc en el qual continua creant peces de dansa i dirigint laboratoris de recerca en Dansa Butoh.




 NATALIA PEREZ 

ARGENTINA

Formaciones
Profesorado de Danzas con orientación en Expresión Corporal (Instituto Superior Provincial de Danzas
Isabel Taboga-Rosario Argentina)

Fundamentos del Movimiento Humano (Enrique Pisani-Rosario Argentina)
Anatomía para el movimiento (Método Blandine Calais-Barcelona-España) Masajes Abhyana Yoga ( Natalia Gonzalez Sañudo-Rosario, Argentina)
Cursos y seminarios
Nancy Stark Smith, Daniel Lepkof, Steve Paxton, Lisa Nelson, Lisa Schmith, Francis Savage, Cathie Caraker, Martin Keogh, Gabriela Entín, Gabriela Morales, Gustavo Lecce, Nikki Castro, Jaime Ortega, David Farías, Cristina Turdo, Adriana Bertran, Gabriela Solini, Karin Fleischer, Andrea Fernandez, Georgia Petrali, Sandra Martinez, Alejandra Anselmo, Mariano Pattin, Ariel Procajlo, Silvia Mamana,
Patricia Mateos, Karl Frost, Ray Chung, Marcela Ortíz de Zárate, Alejandra Anselmo, Marcelo Díaz.
Trabajos en el ámbito de lo público:
Desde el 2015 al 2022 trabajé en la Escuela Municipal de Danzas y Arte Escénico Ernesto de Larrechea (ámbito de la educación no formal) dando clases de Expresión Corporal en barrios de la ciudad de Rosario.
En la actualidad trabajo en el Instituto Superior Provincial de Danzas Isabel Taboga  (ámbito de la Educación formal terciaria) clases de Anatomía Vivencial I y II, Expresión Corporal II y Contact Improvisación.

Trabajo en el ámbito de lo privado:
Me desempeño desde hace más de veinte años, en la enseñanza de Contact Improvisación, masajes, Abhyanga yoga, Sensopercepción, Anatomía vivencial y en clases de Improvisación donde dialogan la danza y la literatura.
Actualmente trabajo en la Formación en Expresión Corporal. Anatomía vivencial para la escritura poética del cuerpo, con Olga Chiabrando, en San Salvador de Jujuy

Publicaciones:
Artículos en las revistas Oda, Inquieta, Rea y Río Belbo.
En el 2020 publiqué el libro “Apuntes de clases” por la editorial Río Belbo.
                                                 


(CA) Formacions: Professorat de Danses amb orientació en Expressió Corporal (Institut Superior Provincial de Danses Isabel Taboga, Argentina) Fonaments del Moviment Humà (Enrique Pisani-Rosario Argentina) Anatomia per al moviment (Mètode Blandine Calais-Barcelona-Espanya) Massatges Abhyana Yoga ( Natalia Gonzalez Sañudo.Argentina)

Cursos i seminaris; Nancy Stark Smith, Daniel Lepkof, Steve Paxton, Lisa Nelson, Lisa Schmith, Francis Savage, Cathie Caraker, Martin Keogh, Gabriela Entín, Gabriela Morales, Gustavo Lecce, Nikki Castro, Jaume Ortega, David Farías, Cristina Turdo, Adriana Bertran, Gabriel Solini, Karin Fleischer, Andrea Fernandez, Geòrgia Petrali, Sandra Martinez, Alejandra Anselmo, Mariano Pattin, Ariel Procajlo, Silvia Mamana, Patricia Mateos, Karl Frost, Ray Chung, Marcela Ortiz de Zárate, Alejandra Anselmo, Marcelo Díaz.

Treballs en l'àmbit públic: Des del 2015 al 2022 vaig treballar a l'Escola Municipal de Danses i Art Escènic Ernest de Larrechea (àmbit de l'educació no formal) fent classes d'Expressió Corporal a barris de la ciutat de Rosario.Actualment treballo a l'Institut Superior Provincial de Danses Isabel Taboga (àmbit de l'Educació formal terciària) classes d'Anatomia Vivencial I i II, Expressió Corporal II i Contact Improvisació.Treball en l'àmbit privat: M'exerceixo des de fa més de vint anys, a l'ensenyament de Contacte Improvisació, massatges, Abhyanga ioga, Sensopercepció, Anatomia vivencial i en classes d'Improvisació on dialoguen la dansa i la literatura. Actualmen t treballo en la Formació en Expressió Corporal. Anatomia vivencial per a l'escriptura poètica del cos, juntament amb Olga Chiabrando, a San Salvador de Jujuy.Publicacions: Articles a les revistes Oda, Inquieta, Rea i Rio Belbo. El 2020 va publicar el llibre “Apuntes de clases” per l'editorial Río Belbo.



 JOSEFINA ZUAIN

ITALIA

https://cuadernosdedanza.com.ar




Bailarina, escritora y editora.
 
Ha estudiado técnicas modernas (Humphrey), composición e

 improvisación desde las técnicas somáticas (Feldenkrais, Eutonía)

 estiramiento y ballet por biomecánica (Técnica Gurquel), entre otros. 

 Se ha formado en Twerk y

 técnicas Sexy Style, bounce y Heels en

 Madrid, Salamanca, Roma y otras

 ciudades. 


Investiga formas de plasmar las relaciones entre danza y escritura, en laboratorios,

 publicaciones, encuentros y a través de la plataforma: cuadernosdedanza.com.ar. 

Es historiadora especializada en arte medieval y metodologías de investigación

 archivación del arte.


Actualmente desarrolla su

 investigación de doctorado en la Universidad de Salamanca articulando

 documentos medievales con juicios morales y discursos que critican al

 Twerk, desde una perspectiva que indaga los argumentos que justifican la

 persecución de ciertos (y específicos) modos de danzar.




Ballarina, escriptora i editora.
 Ha estudiat tècniques modernes (Humphrey), composició i

improvisació des de les tècniques somàtiques (Feldenkrais, Eutonía)

estirament i ballet per biomecànica (Tècnica Gurquel), entre altres. 

 S'ha format en Twerk i tècniques Sexy Style, 

bounce i Heels a Madrid, Salamanca, Roma i altres ciutats. 


Investiga maneres de plasmar les relacions entre dansa i escriptura, en laboratoris,

 publicacions, trobades i a través de la plataforma: cuadernosdedanza.com.ar. 


És historiadora especialitzada en art medieval i metodologies de recerca

Actualment desenvolupa la seva recerca de doctorat en la Universitat de Salamanca

articulant documents medievals amb judicis morals i discursos que critiquen al

 Twerk, des d'una perspectiva que indaga els arguments que justifiquen la

 persecució d'uns certs (i específics) maneres de dansar.



 GONZALO CATALINAS - TERESA MARTÌ 


ZARAGOZA
Compañía HEIKA
 Obra: Misterio
 Coreógrafa/o: 
Gonzalo Catalinas.
 Bailarines: 
Gonzalo Catalinas Teresa Martí.
 Música: 
Sandra Lanuza

  SINOPSIS:

 El paisaje sonoro y las músicas preparadas de Sandra Lanuza con la música en vivo a la viola y danza de Teresa Martí y Gonzalo Catalinas.

TRAYECTORIA:
Gonzalo y Teresa con Sandra en vivo presentando "Misterio" en el Festival Own Spirit.
Inauguración de la exposición de Nacho Arantegui "El bosque de Tragopogon" en Caja Rural Zaragoza junto a la cantante de ópera Pilar Marqués.
Performances en velada artística con Trarutan: "Barza" en Parque lineal Plaz--a
Performance "Misterio" en evento Butoh Birthday Barcelona.



Companyia HEIKA
 Títol de l'Obra: Misteri
 Coreògrafa/o: Gonzalo Catalinas.
 Ballarins: Gonzalo Catalinas i Teresa Martí.
 Música: Sandra Lanuza

SINOPSI:

El paisatge sonor i les músiques preparades de Sandra Lanuza amb la música en viu a la viola i dansa de Teresa Martí i Gonzalo Catalinas.

TRAJECTÒRIA:
Gonzalo i Teresa amb Sandra en viu presentant "Misteri" en el Festival Own Spirit.
Inauguració de l'exposició de Nacho Arantegui "El bosc de Tragopogon" en Caixa Rural Zaragoza al costat de la cantant d'òpera Pilar Marqués.
Performances en vetllada artística amb Trarutan: "Barza" en Parc lineal Plaz--a
Performance "Misteri" en esdeveniment Butoh Birthday Barcelona,




 AURORE GRACIENT 

FRANCIA- MENORCA

En 1976 inicia estudios de Danza
Clásica, Jazz y Música en la “École Municipale de Musique, de Art et de Danse agréée”. 
En 1990 se incorpora al Conservatoire Jacques Juteau, formación de Danza Clásica, Folclore Ruso y Ucraniano y Danza Contemporánea. En 1994 obtiene premio de la “Fédération Nationale des Écoles et Conservatoires de Musique, de Danse et d'Art Dramatique”. Diploma de grado Élémentaire y Supérieur de la Royal Academy de Londres. 
En 1994 formación con la compañía Ballet Jazz Art, dirección de Razza Hamadi y cursa en el “Institut Pédagogique des Arts Chorégrafiques” estudios de formación del profesorado. Formación con varios cursos intensivos a nivel internacional en centros de París y periferia, Inglaterra, Grecia, Estados Unidos y España con F. Finaert, Nicole Guitton, Redha, James Carlos, Emmanuel Accard, Gigi Calciuleaunu, Victor Rodrigo, Ester Sabaté , Olga Cobos, Peter Milka, Anna Sanchez, Silvia Padovan, Enric Castan y Joe Alegado.
En 1994 establece su residencia en Ciutadella de Menorca. 
En 1996 funda la Escuela Municipal de Danza de Ciutadella, un proyecto pedagógico de formación para los estudios de Danza Clásica y Contemporánea. De 1996 a 2006 es directora y profesora en la Escuela Municipal de Música y Danza de Ciutadella. 
En 2004 crea la Asociación Cultural Arte en Movimiento, dedicada a fomentar la danza y las artes escénicas. Organiza y coordina jornadas de colonias, cursos, talleres y espectáculos, y la celebración del Día Internacional de la Danza en el ámbito insular.

Participa en varios programas educativos: Abriendo Puertas, Isla Escuela, Danza y Música en Familia, Salimos a la Calle, Maratón de danza, Educamos con el deporte. En 2009 inicia un proyecto nuevo: Danzaterapia para discapacitados en el centro S'Auba y difunde la danza en centros escolares desde la educación infantil hasta bachillerato. En 2010 crea con la colaboración de todas las Escuelas de Danza de la isla, la asociación cultural ASDEDANS.ME (asociación cultural de las escuelas de danza de Menorca). En 2010 crea la Compañía Juvenil de danza de ART EN MOVIMENT donde ofrece y desarrolla un lenguaje corporal para llevarlo a los escenarios.

En 2011 inicia un proyecto de intercambio con el Tanzhaus de Dusseldorf. A lo largo de estos últimos 16 años también ha participado como bailarina en Noches de Opereta, Gala Lírica, Noche de Ballet, XXVII semana de la Ópera, Menorca Lírica, Noche de Danza en Lithica, “El amor brujo”, “ Darwin y la danza de la vida” (Fundación Sa Nostra). Ha colaborado con varias compañías locales como coreógrafa. Ha creado y dirigido gran número de espectáculos de danza.



(CA) El 1976 estudis de Dansa Clàssica, Jazz i Música a “l’École Municipale de Musique, d’Art et de Danse agréée”. El 1990 s’incorpora al “Conservatoire Jacques Juteau” formació de Dansa Clàssica, Folklore Rus i Ucraïnès i Dansa Contemporània. El 1994 premi de la “Fédération Nationale des Écoles et Conservatoires de Musique, de Danse et d’Art Dramatique”. Diploma de grau Élémentaire i Supérieur de la Royal Academy de Londres. El 1994 formació amb la companyia Ballet Jazz Art sota la direcció de Razza Hamadi i cursa a l’“Institut Pédagogique des Arts Chorégrafiques” estudis de formació del professorat. Formació amb diversos cursos intensius a nivell internacional a centres de París i perifèria, Anglaterra, Grècia, Estats Units i Espanya amb F. Finaert, Nicole Guitton, Redha, James Carles, Emmanuel Accard, Gigi Calciuleaunu, Victor Rodrigo, Ester Sabaté, Olga Cobos, Peter Milka, Anna Sanchez, Silvia Padovan, Enric Castan i Joe Alegado. El 1994 estableix la seva residència a Ciutadella de Menorca. El 1996 funda l’Escola Municipal de Dansa de Ciutadella, on comença un projecte pedagògic de formació pels estudis de Dansa Clàssica i Contemporània. De 1996 a 2006 directora i professora a l’Escola Municipal de Música i Dansa de Ciutadella.  

El 2004 crea l‘Associació Cultural Art en Moviment, dedicada a fomentar la dansa i les arts escèniques. Organitza i coordina jornades de colònies, cursos, tallers i espectacles, i la celebració del Dia Internacional de la Dansa en l’àmbit insular. 

Participa en diversos programes educatius: Obrint Portes, Illa Escola, Dansa i Música en Família, Sortim al Carrer, Marató de dansa, Eduquem amb l’esport. 

En 2009 inicia un projecte nou: Dansateràpia per a discapacitats en el centre S’Auba i difon la dansa en centres escolars des de l’educació infantil fins a batxillerat. 

En 2010 crea amb la col·laboració de totes les Escoles de Dansa de la illa, l'associació cultural ASDEDANS.ME (associación cultural de les escoles de dansa de Menorca).

En 2010 crea la Companyia Juvenil de dansa de ART EN MOVIMENT on ofereix i desenvolupa un llenguatge corporal per portar l'a els escenaris. 

En 2011 inicia un projecte d'intercanvi amb el Tanzhaus de Dusseldorf.

Al llarg d’aquest últims 16 anys també ha participat com a ballarina en Nits d’Opereta, Gala Lírica, Nit de Ballet, XXVII setmana de l’Òpera, Menorca Lírica, Nit de Dansa a Lithica, “El amor brujo” , “Darwin i la dansa de la vida” (Fundació Sa Nostra). Ha col·laborat amb varies companyies locals com a coreògrafa. Ha creat i dirigit gran nombre d’espectacles de dansa.



 DORYAN SUARÉZ 

CUBA- MENORCA

Bailarina y coreógrafa / Cia Art en moviment. Ciutadella de Menorca 2010 - y Cia Plaff. Mahón 2015 - 
Directora del Plaffestival (festival de arte sin puertas, conformado por Plaffcalle, plaffworkshops y sofaPlaff) Menorca.
Profesora de danza contemporánea y funky en escuelas de Danza de Menorca.

Coreógrafa y bailarina / Vuelta y vuelta danza-teatro, Mahón. Primera bailarina / Retazos DT / Ciudad de la Habana, Cuba.
Comité organizador del festival internacional de danza en la calle “Habana vieja, ciudad en movimiento) La habana, Cuba. Coreógrafa y bailarina / Galacias Leo, Ciudad de la Habana Cuba- Korimakao, Matanzas, Cuba
FORMACIÓN ACADÉMICA:
EVA Escuela vocacional de artes, grado medio. Matanzas, Cuba 1983-1989
Interpretación danza contemporánea y ballet
ENA Escuela nacional de artes. 
Licenciatura en danza, grado superior. Ciudad de la Habana, Cuba 1989/1995
OBRAS DE CREACIÓN PROPIAS: “Volver”, ”Rosas y hastío“, “Lo que esconde la orilla “, “El vacío“,  “Algunos pecados no tal capitales“, “Bésame luz y dame sombra“, “Para raptar abrazos“, “Confieso”, “Vino y besos a crédito”, “Caminos y puertas”, “Vestit vermell”, “Boleros, nostalgia y algún que otro café”, “Escapa”, “Algún nombre de mujer”, “Una palabra”, “Como quien mira al cielo y ve jardines”, “Retazos de fe”

Ballarina i coreògrafa /
 Cia . Art en moviment. Ciutadella de Menorca 2010 - i Cia Plaff. Maó2015 
 Directora del Plaffestival (festival d'art sense portes, conformat per Plaffcalle, plaffworkshops i sofaPlaff) 
Professora de dansa contemporània i funky en escoles de Dansa de Menorca.
Coreògrafa i ballarina / Tornada i volta dansa-teatre, Maó. Primera ballarina / Retalls DT / Ciutat de l'Havana, Cuba.
Comitè organitzador del festival internacional de dansa al carrer “Havà vell, ciutat en moviment) L'havana, Cuba. Coreògrafa i ballarina / Galacias Leo, Ciutat de l'Havana Cuba- Korimakao, Matances, Cuba
FORMACIÓ ACADÈMICA:
EVA *Escuela vocacional d'arts, grau mitjà. Matances, Cuba 1983-1989
Interpretació dansa contemporània i ballet
ENA Escola nacional d'arts. 
Llicenciatura en dansa, grau superior. Ciutat de l'Havana, Cuba 1989/1995
OBRES DE CREACIÓ PRÒPIES:
“Tornar”, ”Roses i fastig“, “La qual cosa amaga la riba “, “El buit“, “Alguns pecats no tal capitals“, “Besa'm llum i dona'm ombra“, “Per a raptar abraçades“, “Confesso”, “Vi i petons a crèdit”, “Camins i portes”, “Vestit vermell”, “Boleros, nostàlgia i algun cafè”, “Escapa”, “Algun nom de dona”, “Una paraula”, “Com qui mira al cel i veu jardins”, “Retalls de fe”


 SUSANA KESSELMAN 


ARGENTINA

Asesora de temas corporales del Centro de Psicoterapias Operativas (CPO)
Profesora en Letras. (Facultad Filosofía y Letras (1961) UBA
Especialista en Estudios Sociológicos para graduados (1964), UBA
Licenciada en Filología Hispánica (1976), Convalidación, España
Eutonista (1990) Asociación de Eutonistas de Argentina y América Latina, AALE
Postgrado de Eutonía (1997)
Psicóloga social. Psicodramatista. Co-creadora del Corpodrama.

TRAYECTORIA:
Co-directora del Centro de Orientación Vocacional (1963-1976)
Equipo de Adolescentes del Servicio de Psicopatología del Policlínico de Lanús (1966-1973) Equipo de Docencia (idem)
Coordinadora de la Formación de Tutores en Centros Educativos (Madrid, 1976-1979).
Eutonía con eutonistas de AIEGA, Madrid, (Asociación Internacional de eutonistas) 1976-1986
Bioenergética con Mary Eckberg, Ph D del Minnesota Institute for Bionergetic Analysis, Madrid, 1982-1985
Curso de Asociación de Medicina Psicosomática, Madrid, 1982-1983
Bioenergética, Nueva York, 1982
Psicología Psicoanalítica, con el Doctor Alejandro Tarnopolsky, 1983)
Core-Energética, con el coctor John Pierrakos, Madrid, 1985
“Ecología social y Ecología mental”, por el Dr. Félix Guattari, en Buenos Aires, octubre de 1991
Curso “Afinando el mundo” prof. Murray Schafer (Canadá), en Buenos Aires, Abril de 1992.
Eutonía, con el Dr. Raymond Murcia, en Buenos Aires, junio de 1993, junio 1994, noviembre 1995
¨Sonido y estrucutura¨, con el Profesor John Paynter (Gran Bretaña), Buenos Aires, 28 y 29 de agosto de 1993 -auspicio de The British Council-
Eutonía con Nicole Barrault, noviembre 1994.
Medicina Psicosomática con el Dr. Sami Ali y la Dra. Silvie Cady, Buenos Aires, abril de 1994.
Jornada con Humberto Maturana,
Teoría Biológica del Conocimiento, 1995, Consulado de Uruguay, Bs. As.
“La técnica de Matthias Alexander”, con la prof. Niamh Dowling (Inglaterra), Buenos Aires, mayo de 1995.
Musicoterapìa con la Dra. Edith Lecourt, julio, 1995.
“Malestar en la diferencia”, Suely Rolnik, Buenos Aires, 1995, Jornada de “Subjetividad y Globalización” impartida por Suely Rolnik, organizada por el CPO (Centro de Psicoterapia Operativa, director Dr. Hernán Kesselman)
Jornada “La nave del tiempo rey” y “El tiempo reconciliado” (CPO) impartida por Peter Pal Pelbart, septiembre de 1998, Jornada sobre “Nuevos dispositivos multiplicadores” (CPO), en noviembre de 1999, Jornada “El Psicoterapia en busca de Dionisio. Nietzche y el psicoanálisis trágico” (CPO), dictado por Alfredo Naffah Neto, en octubre de 2000. Entre otros…


PUBLICACIONES:
“Dinámica Corporal”, Fundamentos, Madrid, 1985 
“El Pensamiento Corporal”, Paidós, Bs. As., 1989 / Paidós, Madrid, 1990. / Lumen, Buenos Aires, 2006
“Los Sueños en Talloires”, Lo Grupal, Búsqueda, Bs. As.,1985
“Diálogos sobre Lo Corporal”, Cartas España-Argentina 1986-1991, Paidós, Bs. As., 1993
“Cómo afinar el cuerpo sin ir a California”, de la Flor, Bs. As., 1998
“Música y Eutonía. El cuerpo en estado de arte.” Lumen, Buenos Aires / 2004
“El pensamiento corporal”, Lumen, Buenos Aires, 2006
“Apostillas a Conversaciones con Gerda Alexander” de Violeta Gainza, Lumen, Buenos Aires, 2007
“Corpodrama” (en prensa, editorial Lumen)
Más de cien artículos publicados en varios medios gráficos: En “Clínica y Análisis Grupal”, revista española de Psicología y Psicoterapia de Grupos. En “Imago”, revista española de Psicoanálisis y Grupos. En “Psicodrama”, revista de la Sociedad Argentina de Psicodrama. En “Uno mismo”, revista de temas corporales. En “Temas de Psicología”, revista dedicada a difundir el pensamiento de Pichón Riviere. En “Topía”, revista de Psicoanálisis y Biopolítica. Asesora de “Kiné”, revista de temas sobre Lo Corporal.


Assessora de temes corporals del Centre de Psicoteràpies Operatives (CPO)
Professora en Lletres. (Facultat Filosofia i Lletres (1961) UBA
Especialista en Estudis Sociològics per a graduats (1964), UBA
Llicenciada en Filologia Hispànica (1976), Convalidació, España
Eutonista (1990) Associació de Eutonistas de l'Argentina i Amèrica Llatina, AALE
Postgrau de Eutonía (1997)
Psicòloga social. Psicodramatista. Co-creadora del Corpodrama.

TRAJECTÒRIA:
Co-directora del Centre d'Orientació Vocacional (1963-1976)
Equip d'Adolescents del Servei de Psicopatologia del Policlínico de Lanús (1966-1973) Equip de Docència (idem)
Coordinadora de la Formació de Tutors en Centres Educatius (Madrid, 1976-1979).
Eutonía amb eutonistas de AIEGA, Madrid, (Associació Internacional de eutonistas) 1976-1986
Bioenergètica amb Mary Eckberg, Ph D del Minnesota Institute for Bionergetic Analysis, Madrid, 1982-1985
Curs d'Associació de Medicina Psicosomàtica, Madrid, 1982-1983
Bioenergètica, Nova York, 1982
Psicologia Psicoanalítica, amb el Doctor Alejandro Tarnopolsky, 1983)
Core-Energètica, amb el doctor John Pierrakos, Madrid, 1985
“Ecologia social i Ecologia mental”, pel Dr. Félix Guattari, a Buenos Aires, octubre de 1991
Curs “Afinant el món” prof. Murray Schafer (el Canadà), a Buenos Aires, Abril de 1992.
Eutonía, amb el Dr. Raymond Murcia, a Buenos Aires, juny de 1993, juny 1994, novembre 1995
¨So i estrucutura¨, amb el Professor John Paynter (Gran Bretanya), Buenos Aires, 28 i 29 d'agost de 1993 -auspici de The British Council-
Eutonía amb Nicole Barrault, novembre 1994.
Medicina Psicosomàtica amb el Dr. Sami Ali i la Dra. Silvie Cady, Buenos Aires, abril de 1994.
Jornada amb Humberto Maturana,
Teoria Biològica del Coneixement, 1995, Consolat de l'Uruguai, Bs. As.
“La tècnica de Matthias Alexander”, amb la prof. Niamh Dowling (Anglaterra), Buenos Aires, maig de 1995.
Musicoterapìa amb la Dra. Edith Lecourt, juliol, 1995.
“Malestar en la diferència”, Suely Rolnik, Buenos Aires, 1995, Jornada de “Subjectivitat i Globalització” impartida per Suely Rolnik, organitzada pel CPO (Centre de Psicoteràpia Operativa, director Dr. Hernán Kesselman)
Jornada “La nau del temps rei” i “El temps reconciliat” (*CPO) impartida per Peter Pal Pelbart, setembre de 1998, Jornada sobre “Nous dispositius multiplicadors” (CPO), al novembre de 1999, Jornada “El Psicoteràpia a la recerca de Dionisio. Nietzche i la psicoanàlisi tràgica” (CPO), dictat per Alfredo Naffah Net, a l'octubre de 2000. Entre altres…




 ANA SZOSTAK - FERNANDO M. HABERMAN 
VI
"VILLA GLORI"
BARCELONA-MENORCA


Villa Glori
es un dúo de música experimental formado por
Anna Szostak y F.M. Haberman. 

Una voz que irrumpe en paisajes sonoros creados a partir de la
manipulación de cintas de cassette, grabaciones de campo e instrumentos
procesados de manera poco ortodoxa.
 El proyecto toma como punto de partida
la búsqueda de la intersección sonora entre dos personas que provienen de
mundos musicales muy diferentes. 
Sus producciones tienen un carácter
extrañamente emotivo y despojado.

Anna Szostak: Proviene de una familia de músicos de jazz y actores; empieza a
cantar desde muy pequeña, absorbiendo, estudiando y formándose.
Canta en diferentes proyectos 
(Solid Trio, Anna Szostak Quartet, Duo Alvarez & Szostak,
entre muchos otros) , profesionalmente desde 2011 cuando llega a Barcelona.
Siempre con especial énfasis y predilección al Jazz.

F.M. Haberman: un camino musical bastante errático. 
Formó parte de diversos proyectos y agrupaciones como 
FABRICA (Benneton’s Communication Research Center), 
el colectivo 08001, Gas Lab y la cantante Fabiana Cantilo. 

Una mezcla entre músico, productor y compositor de bandas sonoras.


Villa Glori és un duo de música experimental format per
Anna Szostak i F.M. Haberman. 

Una veu que irromp en paisatges sonors creats a partir de la
manipulació de cintes de cassette, enregistraments de camp i instruments
processats de manera poc ortodoxa.
 
El projecte pren com a punt de partida
la cerca de la intersecció sonora entre dues persones que provenen de
mons musicals molt diferents. 
Les seves produccions tenen un caràcter
estranyament emotiu i despullat.

Anna Szostak: Prové d'una família de músics de jazz i actors; comença a
cantar des de molt petita, absorbint, estudiant i formant-se.
Canta en diferents projectes 
(Solid Trio, Anna Szostak Quartet, Duo Alvarez & Szostak,
entre molts altres), professionalment des de 2011 quan arriba a Barcelona.
Sempre amb especial èmfasi i predilecció al Jazz.

F.M. Haberman: un camí musical bastant erràtic. 
Va formar part de diversos projectes i agrupacions com FABRICA (Benneton’s Communication Research Center),  el col·lectiu 08001, Gas Lab i la cantant Fabiana Cantilo. 

Una mescla entre músic, productor i compositor de bandes sonores




 LAURA MIYASHIRO 

ARGENTINA - MENORCA

Nacida en Buenos Aires, criada en la Patagonia Argentina, con raíces japonesas y
afincada en la isla de Menorca desde hace 20 años.

Diseñadora gráfica e ilustradora con un background multifacético.
Ha trabajado en ámbitos de la creación de videojuegos, arte digital, experimentación textil, diseño publicitario, diseño de packaging
 y autoedición de obra serigráfica.
Se ha especializado en la comunicación visual del mundo infantil.
Busca comunicar desde la sencillez y la caracteriza un estilo fresco, alegre y colorido.

En su espacio más íntimo incursiona en el lenguaje plástico y experimental.
Y paralelamente practica la astrología enfocada en el despliegue temporal de 
la carta natal.

Entrena Ecología Corporal® 
y diversas técnicas de Danza con Ariel Procajlo y Maica Martinez
 desde 2016.


 Nascuda a Buenos Aires, criada a la Patagònia Argentina, amb arrels japoneses i establerta a l'illa de Menorca des de fa 20 anys.

Dissenyadora gràfica i il·lustradora amb un background multifacètic. 
Ha treballat en àmbits de la creació de videojocs, art digital, experimentació tèxtil, disseny publicitari, disseny d'embalatge i autoedició d'obra serigràfica.

S'ha especialitzat en la comunicació visual del món infantil.
Cerca comunicar des de la senzillesa i la caracteritza un estil fresc, alegre i colorit.

En el seu espai més íntim *incursiona en el llenguatge plàstic i experimental.
I paral·lelament practica l'astrologia enfocada en el desplegament temporal de la carta natal.
Entrena Ecologia Corporal® i diverses tècniques de Dansa amb Ariel Procajlo i Maica Martinez des de 2016.




 ARIEL PROCAJLO 

y

 MAICA MARTINEZ 




Ver C.V en el menú: BIO ORGA


puedes ver que sucedió en 2021 si buscas en EDICIONES ANTERIORES!




Esta Bienal de Danza tiene características
 identitarias éticas y estéticas.
Se trata de encuentro residencial, creativo y formativo, teórico práctico, 
transversal y convivencial.

Esta peculiaridad es resaltante para la realización de las 
Jornadas de Danza, Pensamiento e Investigación Corporal
desde su primera edición en abril de 2011.

En estos doce años de trabajo constante y entusiasmo hemos contado con
 ponentes y docentes, participantes y colaboradores
 que han facilitado este carácter en el ENCUENTRO.

En la labor conjunta, estas personas impulsan la labor de "encontrarnos" dinamizando las actividades 
Seminarios, Talleres Experienciales, Ponencias Teóricas, Ponencias Físicas, 
Proyecciones, Jam Session, Tertulias, Masters Classes.
 
actúan con libertad de decisión personal y respeto,  estimulamos la solidaridad profesional 
en los diversos espacios y entornos no formales 
habilitados por la organización para dichas actividades 
en la casa Rafal Nou y en Lithica-Pedreres d S'Hostal.

Desde siempre hemos resaltado la importancia de provocar que las docentes y ponentes sean en su gran totalidad mujeres, asumiendo el compromiso férreo actual imprescindible de soplar hacia la construcción de una sociedad con equidad de derechos y debate sincero de los privilegios.

Las mujeres en danza sabemos de las desigualdades, 
acosos y abusos del poder del sistema heteropatriarcal 
en este campo del arte.

Hemos sostenido con determinación ética incluir la palabra SOMA
 integrando la imagen de EXPERIMENTA.

La danza provee un efecto de reparación 
individual y colectiva,
 es una forma de ser y estar,
un modo de habitar el tiempo. 

Creemos imprescindible hoy más que nunca fomentarla y producirla.
Lo que más emociona de la Danza es que otorga una experiencia de realidad, 
es un transmisor de experiencia sensorial que invita
 a la reflexión
 y traza en la persona
 nuevos paisajes internos para la creación, la comunicación,
 la improvisación, la composición y la expresión
 para la vida compartida.

Puedes ver tu mejor opción para asistir en CUOTA 23


Gracias siempre!